Nabízím zkušební 30 minutové online setkání ZDARMA. Klikni a vyber si kdy

Blog nejen o ruštině a učení jazyků

Najdete tu zajímavosti o ruštině, ruské literatuře, kultuře, ale i reáliích a z mnoha dalších oblastí. Myslím si, že nám v životě chybí legrace a poezie. Suchý lektorský přístup tu rozhodně nečekejte. Jde mi o chytré a hravé učení. Svoje zlepšováky nacházím díky výuce ruštiny (pro Čechy) a češtiny (pro rusky mluvící) a především díky svým skvělým studentům. A byla by škoda se o to nepodělit :)

razitko eva melanova rustina cestina preklady
Eva s knizkou a Ceburaska
Ruština online

Jak na ruštinu přes animovaný film

Zvažujete, jak chytře na ruštinu nebo jiný jazyk? Lákají vás filmy, ale nevíte, jak na to? Učíte ruštinu nebo jiný jazyk a potřebujete inspiraci? Máte rádi ruské animované filmy? Nevíte, kdo je to ten Čeburaška? Chcete se v ruštině o kousek posunout? Pokud jste odpověděli ano alespoň na jednu otázku, je tento blogový článek právě pro Vás.

Čtěte více »
kulic a vajicka
Ruština online

Ruské Velikonoce

Jak se slaví Velikonoce v Rusku a rusky mluvících (pravoslavných) zemích? Jaké jsou zvyky a tradice? Co je stejné jako u nás a co jiné? Jaká slova stojí za to se naučit a jaké jsou typické pozdravy? Jak je to s termínem pravoslavných Velikonoc? To vše a ještě mnohem víc odpovědí je tu pro Vás.

Čtěte více »
Rustina pro online samouky
Ruština online

Užitečné aplikace na ruštinu pro samouky

Lektorka ruštiny, Eva Malenová a Hanka Stejskalová, lektorka angličtiny prakticky vyzkoušely, kam Hanku posunuly mobilní a počítačové aplikace, se kterým se po dobu jednoho roku sama učila rusky. Sdílíme pozitivní zkušenosti.

Čtěte více »
Nelami pryc s chybami lektorka drzi rusky slovnik
Ruština online

Sedm typických (českých) chyb v ruštině

Pod vlivem blízkosti češtiny a ruštiny (jakožto slovanských jazyků) dochází k různým přenosům toho, co známe z rodného jazyka. Proto existují některé typicky české chyby. Které to jsou? A jak se chybování vyhnout? V článku najdete praktické věty k zapamatování i příklady.

Čtěte více »